Η πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ χωρίς να είναι τελικός διοργάνωσης ήταν μοιραίο να κριθεί στην διαδικασία των πέναλτι, όπως και η κόντρα τους το 1974 με τον "δικέφαλο" τότε να επικρατεί στα χτυπήματα απά τα έντεκα μέτρα.
Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ πήγαν με πολλά εσωτερικά προβλήματα σε αυτό το ματς για τους "16" του Κυπέλλου Ελλάδος και δεν ήθελαν να προσθέσουν ακόμη ένα με τον αποκλεισμό σε αυτή τη φάση.
Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ ήταν γεμάτοι εσωτερικά προβλήματα πριν από την μεταξύ τους αναμέτρηση για το Κύπελλο Ελλάδος και κανείς τους δεν επιζητούσε ένα παραπάνω με τον αποκλεισμό. Στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει οι “ερυθρόλευκοι” για το ματς υπήρξε επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης, όταν ο υπηρεσιακός προπονητής της ομάδας, Γιώργος Δαρίβας, ανακοίνωσε στους Παναγιώτη Κελεσίδη, Τάκης Συνετόπουλο και Κώστα Λιόλιο πως δεν τους υπολογίζει για το ματς της επόμενης ημέρας, αφού τους έπιασε να παίζουν χαρτιά μεταξύ τους την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στα δωμάτια τους.
Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει στις 7 Μαρτίου τον Απόλλωνα Σμύρνης για το πρωτάθλημα και θα παρέμενε στην πρωτεύουσα για την αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό. Στον αγώνα με την “ελαφρά ταξιαρχία”, όπου επικράτησε με 1-0, υπήρξε επεισόδιο του προπονητή της ομάδας, Γκιούλα Λόραντ, με τον γενικό αρχηγό του “δικεφάλου” Πέτρο Καλαφάτη που τον πίεζε να κάνει αλλαγή. Ο Ούγγρος τεχνικός έθεσε βέτο για να μην μετέχει ο Καλαφάτης στις εκδηλώσεις της ομάδας μέχρι να επιστρέψουν στην βάση τους. Αυτό δεν συνέβη και όταν τον είδε να μπαίνει στο λεωφορείο που θα μετέφερε την ομάδα για προπόνηση στο γήπεδο του Πανιωνίου, πήρε τα πράγματα του και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη.
Στον Ολυμπιακό την παραμονή της αναμέτρησης είχαν τιμωρηθεί οι Κελεσίδης - Συνετόπουλος - Λιόλιος γιατί έπαιζαν χαρτιά, ενώ ο ΠΑΟΚ δύο μέρες πριν έζησε την ξαφνική αποχώρηση του Γκιούλα Λόραντ για την Θεσσαλονίκη επειδή δέχθηκε παρέμβαση από τον γενικό αρχηγό της ομάδας, Πέτρο Καλαφάτη.
Ο ΠΑΟΚ που δύο μήνες πριν είχε επικρατήσει με 4-0 στον Πειραιά του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, πήγε στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης με υπηρεσιακό προπονητή τον Μιχάλη Μπέλλη και με την θέληση να μην “βγουν” στο γήπεδο τα όποια προβλήματα που είχε. Τελικά, όμως, επηρεάστηκε αρκετά τόσο από όσα συνέβησαν πριν το ματς, όσο και από τα προβλήματα τραυματισμών που είχαν οι Γιώργος Κούδας, Παναγιώτης Κερμανίδης και ο Χρήστος Τερζανίδης.
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, με τον Πέτρο Καραβίτη (43’) και ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους με τον Νέτο Γκουερίνο (53’). Ο “δικέφαλος” έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του αγώνα, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης με σουτ έξω από την περιοχή (87’) έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια ο Λευτέρης Πουπάκης την έδιωξε σε κόρνερ αφού επέστρεφε στην εστία.
«Αποδείχθηκα ο μοιραίος παίκτης για την ομάδα μου. Δυστυχώς το δικό μου πέναλτι δεν μπήκε, όπως και του Αναστασιάδη στο 87ο λεπτό», δήλωσε μετά το τέλος ο Γιάννης Γούναρης.
Στα 30 λεπτά της παράτασης δεν άλλαξε κάτι και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπως και η τελευταία κόντρα των δύο ομάδων που ήταν για τον τελικό του 1974 και είχε επικρατήσει ο ΠΑΟΚ. Στη σειρά από τα πρώτα πέντε χτυπήματα οι Πουπάκης και Φορτούλα είχαν από μια επέμβαση και έστειλαν την διαδικασία στον “ξαφνικό θάνατο”. Ο Γιάννης Γούναρης ήταν τελικά ο άτυχος της διαδικασίας, στην οποία υπήρξε απροθυμία από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να παίξουν με την τύχη τους και για να εκτελέσουν πέναλτι χρειάστηκαν πολλές διαβουλεύσεις με το τεχνικό επιτελείο (Δαρίβας – Μπέμπης) για να πάνε στα έντεκα βήματα.
Ο Γιάννης Γούναρης μετά το τέλος της αναμέτρησης δήλωσε: «Αποδείχθηκα ο μοιραίος παίκτης για την ομάδα μου. Δυστυχώς το δικό μου πέναλτι δεν μπήκε, όπως και του Αναστασιάδη στο 87ο λεπτό».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | ΠΑΟΚ | ||
Δαβουρλής | 1-0 | Αναστασιάδης | 1-1 |
Καραβίτης | 2-1 | Σαράφης | 2-2 |
Γαλάκος | 3-2 | Παρίδης | Απέκρουσε ο Πουπάκης |
Σιώκος | απέκρουσε ο Φορτούλα | Γκουερίνο | 3-3 |
Βιέρα | 4-3 | Φορτούλα | 4-4 |
Κυράστας | 5-4 | Πέλιος | 5-5 |
Βασιλόπουλος | 6-5 | Γούναρης | δοκάρι |