Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν γεννήθηκε το Sportime

Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1994 κυκλοφόρησε η εφημερίδα Sportime. Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1994 κυκλοφόρησε η εφημερίδα Sportime.
21 Φεβ
2019

Σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 1994 μπήκε στη ζωή μας η εφημερίδα Sportime που έφερε ποικιλία αλλαγών στην αισθητική και την ιδιοσυγκρασία του αθλητικού Τύπου.

Η αλλαγή που έφερε η εφημερίδα Sportime στον αθλητικό Τύπο ήταν απρόσμενη και φυσικά δεν την περίμενε κανείς, όπως θυμάται χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξη του ο εμπνευστής και επί χρόνια διευθυντής της Χάρης Ξύδης. «Στο ξεκίνημά ήταν μία παρέα από άτομα που είχαμε συνεργαστεί παλαιότερα. Μάλιστα δεν ερχόταν κανείς μετά την αποτυχία του εγχειρήματος της πολιτικής εφημερίδα “Η Ελλάδα σήμερα” που είχαμε κάνει με τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, εκδότη και του “Sportime”. Πήγαμε σε σχολές για να πάρουμε μαθητευόμενους δημοσιογράφους και στραφήκαμε σε ανέργους. Δεν υπήρχαν ονόματα για εμάς τότε. Καμία φίρμα. Μετά από κάποιους μήνες ήρθαν στην εφημερίδα οι Συρίγος και Σπυρόπουλος, αφότου όμως πρώτα είχαν βεβαιωθεί για την επιτυχία της. Αφότου δηλαδή άρχισε να μεγαλουργεί. Τον 2ο χρόνο ήταν πρώτη σε κυκλοφορία».

Το 1994 στην Ελλάδα σε κυκλοφορία ήταν μόλις τέσσερις αθλητικές εφημερίδες, ενώ υπήρχαν στο πέρασμα των χρόνων και άλλες εκδοτικές προσπάθειες που δεν είχαν ευδοκιμήσει. Το Φως των Σπορ, η Αθλητική Ηχώ, ο Φίλαθλος και η Ώρα για Σπορ ήταν οι τέσσερις τίτλοι που ενημέρωναν την φίλαθλη Ελλάδα.

Το Sportime ήρθε να δώσει μια άλλη διάσταση και αυτό δεν ήταν τυχαίο. «Η ιδέα για εμάς ήταν να φτιάξουμε μία εφημερίδα που να απενοχοποιήσει τους αναγνώστες των αθλητικών εφημερίδων εκείνη την εποχή. Υπήρχαν άνθρωποι με σοβαρά επαγγέλματα που αγαπούσαν τον αθλητισμό. Όμως όσοι έπαιρναν το αθλητικό φύλλο το έβαζαν μέσα στην πολιτική εφημερίδα που είχαν αγοράσει από το περίπτερο», παραδέχθηκε ο Χάρης Ξύδης.

Δεν ήταν μόνο οι δύο μηχανές Χάρλεϊ που κλήρωσε την πρώτη εποχή της ύπαρξης του που έκανε τον θόρυβο για να ανέβει κυκλοφοριακά, ούτε το μικρό σχήμα που επέλεξε και έμοιαζε με πολιτική εφημερίδα. «Τα άλλαξε όλα! Τι να πρωτοθυμηθώ; Το Sportime επέβαλλε την αντικειμενικότητα. Είχε το σλόγκαν "μία εφημερίδα όλης της Ελλάδας, όλων των σπορ και όλων των κατηγοριών". Ήταν η πρώτη εφημερίδα ταμπλόιντ που προέβαλλε όποιο θέμα ήταν στην επικαιρότητα και ας προερχόταν από οπουδήποτε. Από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ μέχρι την γυμναστική και την άρση βαρών», είπε ο Χάρης Ξύδης για το μυστικό της επιτυχίας.

Το Sportime ξεκίνησε το ταξίδι του στις 21 Φεβρουαρίου 1994 και άντεξε μέχρι τις 3 Απριλίου 2008 όταν και μέσα κυρίως από αποχωρήσεις, αλλαγές εκδοτικής εταιρίας και απαξίωσης οδηγήθηκε στο τέλος της “πρώτης” όπως αποδείχθηκε έκδοσης του. Υπάρχει πάλι στα περίπτερα με τον Περικλή Γκιόλια να “τρέχει” το εγχείρημα.