Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πέθανε η ψυχή της ΑΕΚ»

Ο Κώστας Νεγρεπόντης έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1973. Ο Κώστας Νεγρεπόντης έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1973.
19 Φεβ
2019

Σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1973 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Νεγρεπόντης, ένα από τα πρώτα σύμβολα της ιστορίας της ΑΕΚ.

Ο Κώστας Νεγρεπόντης υπήρξε μια από τις ισχυρές προσωπικότητες της ΑΕΚ και ένας από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις στα δύσκολα χρόνια της ομάδας. Στέλεχος της Πέρα Κλουμπ στην Κωνσταντινούπολη, έφυγε στις ιδιαίτερες ημέρες του 1922 με την ομάδα για μια περιοδεία στην Γαλλία, όπου παρέμεινε για να παίξει ποδόσφαιρο. Το 1925 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ και κατάφερε να συνδέσει απόλυτα το όνομα του με την ομάδα. Στις 19 Φεβρουαρίου 1973 έφυγε από τη ζωή και η «Αθλητική Ηχώ» τον αποχαιρέτησε με ένα κείμενο που «φωτίζει» την ιστορία της ζωής του:

«Με τον θάνατο του Κώστα Νεγρεπόντη χάνεται ίσως ο τελευταίος των παλαιών εντίμων μαχητών του ποδοσφαίρου,οι οποίο αγωνιζόταν μόνο για την ιδέα και την τιμή και τα χρώματα της Ελλάδας ως διεθνής ποδοσφαιριστής, αλλά και του συλλόγου τον οποίο υπηρέτησε».

«Ο Κώστας Νεγρεπόντης από χθες έπαυσε να υπάρχει στην ζωή. Στις 11 το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στα Πατήσια μετά από δύο έτη ασθένειας. Έτσι, ο άλλοτε μεγάλος άσος του ελληνικού ποδοσφαίρου που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο ποδόσφαιρο της χώρας μας ως παίκτης και ως προπονητής και πάλεψε τόσα χρόνια, χθες λύγισε στον θάνατο, σκορπίζοντας την οδύνη στους δικούς του, στους φίλους του και σε όλους τους ανθρώπους εκείνους που είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν.

Ο Κώστας Νεγρεπόντης υπήρξε μια μορφή και ήταν τόσο αγαπητός στους συνανθρώπους του που ποτέ δεν πρόκειται να φύγει από την μνήμη τους. Όσοι έζησαν κοντά του, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, μίλησαν με θαυμασμό για τον “Νέγκρο”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι. Ψύχραιμος, αγαπητός και πάντα αισιόδοξος ο Νεγρεπόντης ήταν το ίνδαλμα φίλων και αντιπάλων.  

Ο αείμνηστος Κώστας Νεγρεπόντης γεννήθηκε το 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1910 άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Φερνέρμπαχτε και συνέχισε από το 1918 στο Πέρα Κλουμπ όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1922. Ως αρχηγός της ομάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να πάρει την ομάδα του και να ταξιδέψουν στην Γαλλία για φιλικά παιχνίδια εκείνη τη χρονιά. Μετά από πολλές αναμετρήσεις στην Γαλλία το Πέρα Κλουμπ διαλύθηκε, αλλά ο Νεγρεπόντης παρέμεινε εκεί για να αγωνιστεί στη συνέχεια στην Σπάρτ Κλουμπ της πόλης Ντουέ μέχρι το 1925. Εκείνη τη χρονιά εκλήθη στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1933 και μάλιστα διατέλεσε και αρχηγός της ομάδας.

Το 1933 σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα και από το 1934 έως το 1947 ανέλαβε την θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Επίσης διατέλεσε καθηγητής προπονητών και διαιτητών και με τις μεγάλες τεχνικές του γνώσεις συνέβαλλε τα μέγιστα για την εξύψωση του επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1965 σταμάτησε την ενεργό δράση, αλλά δεν έπαψε να παρακολουθεί την αγαπημένη του ΑΕΚ, ακόμη και όταν αρρώστησε. Ο Κώστας Νεγρεπόντης λόγω της μεγάλης αθλητικής δράσης του στην Ελλάδα τιμήθηκε από τον Βασιλιά Παύλο και από τον σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών».  

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΙΔΗ

Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ και συγγραφέας του πρώτου ιστορικού βιβλίου για την ΑΕΚ, Πάνος Μακρίδης έγραψε στην «Αθλητική Ηχώ» για την απώλεια του Κώστα Νεγρεπόντη.  

«Ως παλαιός πρόεδρος, αλλά και ιδρυτής της ΑΕΚ μαζί με όλο τον κόσμο των φιλάθλων πενθώ την απώλεια του Κώστα Νεγρεπόντη. Υπήρξε ένας εκ των δημιουργών της δόξας της ΑΕΚ, αλλά και ένας γενναίος και τίμιος μαχητής μέσα στα γήπεδα, είτε τα ελληνικά, είτε τα ξένα. Με τον θάνατο του Κώστα Νεγρεπόντη χάνεται ίσως ο τελευταίος των παλαιών εντίμων μαχητών του ποδοσφαίρου,οι οποίο αγωνιζόταν μόνο για την ιδέα και την τιμή και τα χρώματα της Ελλάδας ως διεθνής ποδοσφαιριστής, αλλά και του συλλόγου τον οποίο υπηρέτησε.  Ο Κώστα Νεγρεπόντης άφησε εποχή ως ηθικός ποδοσφαιριστής άνευ μισθών και «πριμ». Υπήρξε δημιουργός σχολής, προπονητής της Εθνικής ομάδας και της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΤΙΤΛΟΙ  

4 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: 1916, 1917, 1918 (Φενερμπαχτσέ) - 1922 (Πέρα Κλουμπ).

1 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: 1931-32 (ΑΕΚ).

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Φεβρουάριος 2019 02:38