Μια από τις πιο επεισοδιακές αναμετρήσεις στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος έγινε στις 4 Μαΐου 1960 στο γήπεδο του Πανιωνίου, όπου ο Παναιγιάλειος έφυγε νικητής με 3-1. Ο Λάκης Σοφιανός ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, αφού κατάφερε σε τρεις αντεπιθέσεις να βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του Αιγίου με 3-0 πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο.
Η απάντηση του τερματοφύλακα του Πανιωνίου που δέχθηκε τα τέρματα ήταν άμεση και εντελώς περίεργη, αφού όταν ο επιθετικός του Παναιγιαλείου επανήλθε στο γήπεδο από τραυματισμό του επιτέθηκε αρχικά με γροθιά στο πρόσωπο και στη συνέχεια με κλωτσιά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Το παράδοξο είναι πως δεν έδειξε τον δρόμο για τα αποδυτήρια στους ποδοσφαιριστές που είχαν εμπλοκή στα επεισόδια, οπότε στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν κυρίως... επεισόδια και έμεινε το 3-1 που είχε διαμορφωθεί στο 44ο λεπτό.
- «Οι 1.500 θεατές που παρακολούθησαν τον αγώνα Πανιωνίου – Παναιγιαλείου αποχώρησαν απογοητευμένοι από την όλην κατάσταση. Οι παίκτες του Πανιωνίου υπερέχοντες τεχνικώς και εδαφικώς, ηττήθηκαν από την αντίπαλο τους, η οποία επωφελήθηκε και εις τρεις εξορμήσεις της εσημείωσε ισάριθμα γκολ δια του κεντρικού κυνηγού της Σοφιανού και τα τρία. Το αντίθετο προς την φοράν του παιχνιδιού αποτέλεσμα εξενεύρισε τους παίκτες του Πανιωνίου, οι οποίοι και εξετράπησαν εις αντιαθλητικές ενέργειες με κυριότέραν την δολοφονική επίθεση του τερματοφύλακα του Πανιωνίου Βαλλιάνου εναντίον του Σοφιανού, τον οποίον επλησιάσε εκ των όπισθεν ενώ εισέρχεται μετά από τραυματισμό του, του έδωσε μιαν γροθιά εις το πρόσωπον και εν συνεχεία μια κλωτσιά.
- Ούτω ο Σοφιανός μεταφέρθηκε εκ νέου εκτός αγωνιστικού χώρου όταν δε επανήλθε ήταν η σκιά του εαυτού του. Η ανάρμοστος δια παίκτες του Ιστορικού Πανιωνίου συμπεριφορά σχολιάζεται δυσμενώς θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι η διοίκηση της ομάδα θα επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις. ο αγών ιδίως εις το β’ ημίχρονο ήταν πλήρης επεισοδίων και διακοπτών. Τα τέρματα σημειώθηκαν κατά την εξής σειρά: Σοφιανός 16ον λεπτόν, 28ον λεπτόν, 40ον λεπτον και Γ. Παπουλίδης εις το 44ον λεπτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαιτητής του αγώνα δεν εδέχθη αρχικώς το τέρμα του Πανιωνίου, οι παίκτες του οποίου του επιτέθηκαν και και εν συνεχεία αυτός υποχώρησε και κατακύρωσε το τέρμα δια να του επιτεθούν ακολούθως οι παίκτες του Παναιγιαλείου».
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16» |
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 1-3 |
ΣΚΟΡΕΡ: 44’ Γ. Παπουλίδης - 16’, 28’, 40’ Σοφιανός |
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βαλλιάνος, Καψής, Παπουλίδης, Καζατζίδης, Ερμείδης, Μαυρίδης, Καρράς, Χάιτας, Γεωργόπουλος, Σαραβάκος, Γ. Παπουλίδης |
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ: Θεοδώρου, Γρηγοριάδης, Νικολαϊδης, Ζουμπούλης, Καρακατσάνης, Μαργαρίτης, Αγγελίνας, Μαμάσης, Σοφιανός, Ροδίτσας, Χαλκιάς |