Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αυτό δεν θα αντέξω να το δω»

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (δεξιά) σε ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Ιωάννης Κετσέας. Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (δεξιά) σε ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Ιωάννης Κετσέας.
24 Απρ
2016

Σαν σήμερα στις 24 Απριλίου 1941 ο Κωνσταντίνος Σπανούδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, τρεις ημέρες πριν οι Γερμανοί εισέλθουν στην Αθήνα λέγοντας πως δεν είχε το κουράγιο να δει σκλαβωμένη και την... δεύτερη πατρίδα του.

Ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης, γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1871. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης, συνέχισε τις σπουδές του στην Γαλλία και την Ιταλία. Πτυχιούχος των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Βυζαντινής τέχνης στα Πανεπιστήμια της Ραβένα και Σιένα της Ιταλίας. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη με σαφώς περισσότερα εφόδια και εξέδωσε την εφημερίδα «Πρόοδος» από τις στήλες της οποίας έκανε μεγάλο αγώνα εναντίον των Νεότουρκων. Αυτή η αρθρογραφία του στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις. Διατέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Πατριαρχείων.

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης πέθανε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών, τρεις ημέρες προτού οι Γερμανοί καταλάβουν την ελληνική πρωτεύουσα. Προσωπικές μαρτυρίες αναφέρουν πως οι τελευταίες του λέξεις ήταν... «Αυτό δεν θα αντέξω να το δω» και εννοούσε την Αθήνα κάτω από τον Γερμανικό ζυγό.

Αργότερα έλαβε μέρος στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Την εποχή της Συνθήκης των Βερσαλλιών ευρέθη στο Παρίσι επικεφαλής «Επιτροπής των Αλύτρωτων Ελλήνων» σε βοήθεια του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

Στην Αθήνα εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Αγών» και την διατήρησε μέχρι το 1926. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Αρχηγού των Φιλελευθέρων Ελευθέριου Βενιζέλου, γεγονός που βοήθησε αρκετά ώστε η ΑΕΚ επί της προεδρίας του να αποκτήσει το 1929 τον χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ανεγέρθηκε το γήπεδο της ομάδας.

Γνώριζε ότι ο Αθλητισμός ήταν από τις δυνάμεις που ενώνουν και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΑΕΚ ως προσωπικότητα που είχε επιρροή σε ανθρώπους με κύρος στον πολιτικό και οικονομικό χώρο. Αποτέλεσε έναν από τους ανθρώπους του πυρήνα των ιδρυτών της «Αθλητική Ένωσις Κων/πόλεως» της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος και από το 1924 αποχώρησε το 1931 ώστε να πολιτευτεί και τελικά έγινε Βουλευτής Αθηνών κάτω από την σκέπη του συνδυασμού του Ελευθέριου Βενιζέλου. Υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Συγγραφέας διαφόρων μελετών και μονογραφιών μεταξύ των οποίων και η μνημειώδης μελέτη «Ιστορικές σελίδες» περί του Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ'. Διακεκριμένος δημοσιογράφος στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα προσέφερε επί μακρόν πολύτιμους εθνικές υπηρεσίες. Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης πέθανε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών, τρεις ημέρες προτού οι Γερμανοί καταλάβουν την ελληνική πρωτεύουσα. Προσωπικές μαρτυρίες αναφέρουν πως οι τελευταίες του λέξεις ήταν... «Αυτό δεν θα αντέξω να το δω» και εννοούσε την Αθήνα κάτω από τον Γερμανικό ζυγό.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία που βρίσκεται στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016 11:53