Εκείνη η εποχή ήταν γεμάτη από καταγγελίες, αλλά και αποδείξεις για υποθέσεις δωροδοκίας με αποτέλεσμα σχεδόν μετά από κάθε αγωνιστική προς το τέλος των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών να υπάρχουν ανάλογα δημοσιεύματα στις πρώτες σελίδες των αθλητικών εφημερίδων.
Πρωταγωνιστές στην υπόθεση ο γενικός γραμματέας του Πιερικού Γιάννης Σιδηρόπουλος και ο ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο «Ξενία» στην Πορταριά και πρότειναν στον ποδοσφαιριστή της ομάδας του Βόλου ποσό 170.000 δραχμών με προκαταβολή 40.000.
Ο Πιερικός, όμως, ήταν από τις ομάδες που το «πλήρωσαν» με σκληρό τρόπο, αφού όταν έγινε η αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου στις 25 Φεβρουαρίου 1979 βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής και έκανε όνειρα για την επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε μια μέρα βρέθηκε στο Ερασιτεχνικό.
Πρωταγωνιστές στην υπόθεση ο γενικός γραμματέας του Πιερικού Γιάννης Σιδηρόπουλος και ο ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο «Ξενία» στην Πορταριά και μαζί ήταν και ακόμη δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας της Κατερίνης που πρότειναν στον ποδοσφαιριστή της ομάδας του Βόλου ποσό 170.000 δραχμών και του έδωσαν προκαταβολή 40.000 δραχμές. Η διοίκηση του Πιερικού μάλιστα στην υπεράσπιση της δεν αμφισβήτησε το γεγονός, αλλά παρουσίασε τα πρακτικά του Συμβουλίου της που έδειχναν πως ο Γιάννης Σιδηρόπουλος είχε απομακρυνθεί από τον σύλλογο δέκα ημέρες πριν το γεγονός και μάλιστα είχε και ανάλογο έγγραφο από τη Νομαρχία Πιερίας.
Η διοίκηση του Πιερικού μάλιστα στην υπεράσπιση της δεν αμφισβήτησε το γεγονός, αλλά παρουσίασε τα πρακτικά του Συμβουλίου της που έδειχναν πως ο Γιάννης Σιδηρόπουλος είχε απομακρυνθεί από τον σύλλογο δέκα ημέρες πριν.
Οι ψίθυροι που είχαν ακουστεί γα την αναμέτρηση έκαναν εκρηκτικό το κλίμα και για να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο βοήθησε και ο διαιτητής Πρίντεζης από τον οποίο είχαν παράπονα οι ποδοσφαιριστές και η εξέδρα των οπαδών της Νίκης Βόλου. Η αναμέτρηση ήταν για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Ο Πιερικός με 34 βαθμούς ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ η Νίκη κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και είχε 20 βαθμούς.
Ο διαιτητής Πρίντεζης έφυγε συνοδεία Αστυνομίας από το γήπεδο αρκετή ώρα μετά το τέλος του αγώνα που έληξε με νίκη 3-0 του Πιερικού. Ο Παναγιωτόπουλος αγωνίστηκε κανονικά και μάλιστα στο 60ο λεπτό έκανε σουτ έξω από την περιοχή που πήγαινε στο παραθυράκι της εστίας, αλλά σταμάτησε στο απλωμένο χέρι του Αναγνώστου χωρίς ο διαιτητής να δείξει πέναλτι παρά την επισήμανση του επόπτη που του επεσήμανε την παράβαση.
Ο Πιερικός προηγήθηκε στο 28ο λεπτό με κεφαλιά του Αναγνώστου μετά από κόρνερ, ενώ στο 30' ο Κουϊμτζίδης με σουτ σημείωσε το 2-0 αφού ο τερματοφύλακας της Νίκης Βόλου Χατζής θεώρησε πως ο ποδοσφαιριστής ήταν οφσάιντ και δεν βγήκε να του κλείσει το σουτ. Για αυτή τη φάση διαμαρτυρήθηκαν τόσο οι παίκτες της Νίκης Βόλου, όσο και ο κόσμος στις εξέδρες. Ο Καλαμπάκας στο 75ο λεπτό έκανε το τελικό 3-0, ενώ στο 89ο λεπτό είχε και δοκάρι. Στο 66ο λεπτό, πάντως, ο Πιερικός έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές, αφού ο Κοκτσίδης είδε κόκκινη κάρτα επειδή χτύπησε αντίπαλο ποδοσφαιριστή.
Ο Πιερικός στις 25 Φεβρουαρίου 1979 βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής και κατέληξε στην Εθνική Ερασιτεχνική. Την άνοδο πήρε η Δόξα Δράμας, ενώ κερδισμένη ήταν και η Βέροια που σώθηκε.
Η απόφαση για τον υποβιβασμό ανακοινώθηκε στις 5 Απριλίου 1979 με τον Πιερικό να τελειώνει κανονικά το πρωτάθλημα, αφού είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν τον δικαίωσε. H απόφαση βγήκε στις 12 Ιουνίου 1979, την ημέρα που τελείωνε το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ο Πιερικός παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι το τέλος του με 60 βαθμούς και γκολ 93-24, αλλά στην Α' Εθνική ανέβηκε η Δόξα Δράμας που ήταν δεύτερη με 59 βαθμούς. Κερδισμένη και η Βέροια που έμεινε στην κατηγορία επειδή υπήρχε η υπόθεση του Πιερικού και βέβαια για να το καταφέρει έπαιξε αγώνα μπαράζ με την Αναγέννηση Άρτας στην Ριζούπολη.
Μετά την οριστική απόφαση του υποβιβασμού και όταν είχε τελειώσει το πρωτάθλημα, μηδενίστηκε στα 9 ματς που έδωσε στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη απόφαση της ΔΑΕ μέχρι την τελική του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την ίδια σεζόν στον άλλο όμιλο της Β' Εθνικής υπήρξε παρόμοια υπόθεση με την Χαλκίδα να είναι η ομάδα που υποβιβάστηκε μετά από καταγγελίες δωροδοκίας σε αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ |
![]() |
«Ημέρα πένθους ήταν η χθεσινή για την Κατερίνη. Η καταδικαστική απόφαση της ΔΑΕ που «θέλει» τον δημοφιλή Πιερικό στην Ερασιτεχνική Κατηγορία σκόρπισε μεγάλη αγανάκτηση στους κατοίκους της πόλης και γενικά στον κόσμο της Πιερίας που υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της ομάδας της Κατερίνης. Αγανακτισμένοι : διοίκηση, παίκτες, προπονητής και φίλαθλοι του Πιερικού διαμαρτύρονται έντονα για την άδικη - όπως την χαρακτηρίζουν - απόφαση της ΔΑΕ και βροντοφωνούν ότι για ακόμη μια φορά επικράτησε ο νόμος του ισχυρού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συμβαίνει στην ποδοσφαιρομάνα Κατερίνη, στον Πιερικό, στο σύλλογο που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συνεχίζει να προσφέρει με τόσους ποδοσφαιριστές ολκής που προέρχονται όλοι από την Πιερία. Κι όμως, αυτός ο Πιερικός που ποτέ δεν υπήρξε ομάδα «Λεγεωνάριων» πληρώνει σήμερα τα σπασμένα και υποβιβάζεται στην Ερασιτεχνική Κατηγορία. Η απόφαση της ΔΑΕ δεν συντάραξε μόνο την Κατερίνη, αλλά ολόκληρο το Πανελλήνιο γιατί η απόφαση ήταν πολύ αυστηρή. Χθες η πόλη ήταν νεκρή, όλα τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά προς ένδειξη διαμαρτυρίας και γενικά τίποτε δεν θύμιζε τη γεμάτη από κίνηση πόλη της Κατερίνης. Για την απόφαση της ΔΑΕ ο πρόεδρος του Πιερικού κ. Ηλ. Παντελιάδης έκανε χθες τις παρακάτω δηλώσεις : «Πρέπει να έχουν τύψεις συνειδήσεως οι κύριοι της ΔΑΕ για το φανερό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος του Πιερικού. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μας δικαιώσει και ο Πιερικός θα συνεχίζει να ζει... Αυτό είναι το πιστεύω μας και νομίζω ότι θα το επιτύχουμε» |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ |
Το κατηγορητήριο βάσει του οποίου καταδικάστηκε ο Πιερικός ανέφερε τα εξής: «Καλούμε όπως εμφανιστείτε ενώπιον της Διοικητικής Ανακριτικής Επιτροπής... γιατί την 22αν Φεβρουαρίου 1979 και ώρα 21:10 στο χωριό Πορταριά Βόλου και στον χώρο του ξενοδοχείου "Ξενία" ο Γενικός Γραμματέας του ποδοσφαιρικού σωματείου Πιερικός Ιωάννης Σιδηρόπουλος και τα μέλη του συμβουλίου Γεώργιος Ευκαρπίδης και Πολ. Φουλίδης μετα από εντολή του Δ.Σ. απο κοινού υποσχεθήκατε σε αθλητή του ποδοσφαιρικού σωματείου Νίκη Βόλου παροχή ώστε αυτός μόνος ή μετά άλλων συναθλητών του να έχουν μειωμένη απόδοση για να επιτευχθεί η αλλοίωση αποτελέσματος του μέλλοντος τότε να διεξαχθεί ποδοσφαιρικού αγώνος του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας μεταξύ των δύο ομάδων, υπέρ του υμετέρου συλλόγου Πιερικός.
Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης μεταξύ του Ιωάννη Σιδηρόπουλου και του ποδοσφαιριστή της ομάδας Νίκη Βόλου, Γεωργίου Παναγιωτόπουλου συναντηθήκατε οι τρεις τελευταίοι μετ αυτού και υποσχεθήκατε την καταβολή του ποσού των δραχμών 170.000 έναντι των οποίων του εδόθη προκαταβολή 40.000 δραχμές για να έχει μόνος ή με συναθλητές του μειωμένη απόδοση στον αγώνα της 25ης Φεβρουαρίου 1979 μεταξύ της Νίκης Βόλου και του Πιερικού».
Ο Πιερικός αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως είναι αμέτοχος στην δωροδοκία. Υποστήριξε πως ο Σιδηρόπουλος είχε διαγραφεί από μέλος του σωματείου δέκα ημέρες πριν από το γεγονός και κατέθεσε τα πρακτικά του συμβουλίου από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Σιδηρόπουλος διεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου.
Ακόμη η διαγραφή του προκύπτει και από τα έγγραφα της Νομαρχίας που κατατέθηκαν. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ΔΑΕ στην ΕΠΟ ο Πιερικός θα τοποθετηθεί στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής Κατηγορίας. Αν η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας απορριφθεί την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία».