Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κύπελλο του ‘40

O Παναθηναϊκός κατέκτησε στις 2 Ιουνίου 1940 το Κύπελλο Ελλάδος... O Παναθηναϊκός κατέκτησε στις 2 Ιουνίου 1940 το Κύπελλο Ελλάδος...
02 Ιουν
2016

Στις 2 Ιουνίου 1940, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τελευταίο προπολεμικό Κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον τελικό τον Άρη με 3-1

Από μικρά παιδιά έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το 1940 ως «έτος πολέμου». Ως γνωστόν, όμως, η ιταλική εισβολή ύστερα από το ιστορικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου. Επομένως δεν υπήρχε λόγος να μη συνεχίζονταν μέχρι τότε οι όποιες αθλητικές δραστηριότητες της εποχής. Φυσικά, η οσμή του πολέμου που μαινόταν ήδη από τον προηγούμενο χρόνο έφτανε και στην Ελλάδα μέσω των καθημερινών ανταποκρίσεων των εφημερίδων.

Στις 2 Ιουνίου, μάλιστα, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη, βρισκόταν στην κορύφωσή της η Μάχη της Δουνκέρκης, η οποία έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το κλίμα ήταν αδιευκρίνιστα βαρύ, ίσως γιατί όλοι στη χώρα μας αντιλαμβάνονταν ότι η στιγμή που ο τρόμος του πολέμου θα χτυπούσε και τη δική μας πόρτα δεν θα αργούσε. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πάντως, ο αγώνας που έκρινε τον Κυπελλούχο δεν θύμιζε σε καμιά περίπτωση… μάχη.

Ο Παναθηναϊκός, έχοντας και το πλεονέκτημα της έδρας, κατάφερε να προηγηθεί πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του αγώνα με 3-0, χάρη σε τέρματα των Μήτσου Μπαλτάση (με πέναλτι), Τάκη Τριανταφύλλη και Αντώνη Μηγιάκη. Και ουσιαστικά περίμενε από πολύ νωρίς τη λήξη και την απονομή του τροπαίου. Ο Άρης πιθανόν να πλήρωσε την κούραση από την υπερπροσπάθεια για να φτάσει στον τελικό. Στην ημιτελική φάση, η ομάδα της Θεσσαλονίκης της οποίας ηγείτο πια ο νεότερος της οικογένειας Βικελίδη, ο Κλεάνθης (ο αδελφός του, Κώστας, ήταν πια προπονητής του), είχε αποκλείσει την ΑΕΚ στον τρίτο αγώνα, έπειτα από δύο ισοπαλίες.

Επαναληπτικό είχε χρειαστεί και στον προημιτελικό με τη Δόξα Δράμας, οπότε δεν ήταν παράξενο που στον τελικό «λύγισε». Το γκολ του Δημοσθένη Χατζηνικολάου στο 61’ μείωσε το σκορ σε 3-1 και έδωσε κάποιες ελπίδες, μια και οι «πράσινοι» το ‘χαν ρίξει πια εντελώς… στο σορολόπ, αλλά τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη. Ο Παναθηναϊκός σήκωσε, έτσι, το Κύπελλο Ελλάδος του 1940, το οποίο ήταν και το πρώτο της ιστορίας του. Η φρίκη του πολέμου θα διέκοπτε τη διοργάνωση μέχρι την περίοδο 1946-47…

2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1940 
 ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ 3-1
 ΣΚΟΡΕΡ: 9’ πέν. Δ. Μπαλτάσης, 10’ Τριανταφύλλης, 13’ Μηγιάκης - 61’ Χατζηνικολάου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάντζος, Σύρκος, Τ. Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Σβολόπουλος, Μηγιάκης, Δ. Μπαλτάσης, Συμεωνίδης, Τριανταφύλλης, Τσούτσος.
ΑΡΗΣ: Γκότσης, Μάγρας, Αμπραχαμιάν, Σταυράκμπεης, Σιώτης, Νικολαΐδης, Χατζηνικολάου, Σιδηρόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Ράμμος, Κολωνιάρης.
      
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 16:54