Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αγάλματα που έγιναν... Καυτανζόγλειο

Τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1960 μπροστά στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Πριγκίπισσα Σοφία και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40.000 κόσμος και εκτός από την παρέλαση είδαν και την αναμέτρηση Μικτή Θεσσαλονίκης - Εθνική Ελλάδος. Τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1960 μπροστά στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Πριγκίπισσα Σοφία και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40.000 κόσμος και εκτός από την παρέλαση είδαν και την αναμέτρηση Μικτή Θεσσαλονίκης - Εθνική Ελλάδος.
06 Απρ
2016

Το κληροδότημα του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου προοριζόταν για αγάλματα, αλλά η πολιτική ηγεσία έπεισε τους συγγενείς του να διατεθεί για την ανέγερση σταδίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1932 ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου έφυγε από τη ζωή και σύμφωνα με τη διαθήκη του όλη η περιουσία του έπρεπε να διατεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση αγαλμάτων για τους ήρωες από την άλωση του Βυζαντινού Κράτους μέχρι και την επανάσταση του 1821 των μελών της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία μέλος και χρηματοδότης ήταν ο παππούς του Ιωάννης Γούτα Καυτανζόγλου. Ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου όλη η περιουσία του έπρεπε να διατεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση αγαλμάτων. Στα μέσα της δεκαετίας του '50, ο Δήμαρχος Ονούφριος Παπαβασιλείου έπεισε τους κληρονόμους του να τροποποιήσουν την “επιθυμία” του ώστε να μην χαθούν τα χρήματα από την πόλη και να δοθούν για την δημιουργία σταδίου.

Τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1960. Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυταντζόγλου (1811 – 1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Η “εντολή” του έμεινε ανενεργή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν ο Δήμαρχος Ονούφριος Παπαβασιλείου έπεισε τους κληρονόμους του να τροποποιήσουν την “επιθυμία” του ώστε να μην χαθούν τα χρήματα από την πόλη και περάσουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά να δοθούν για την δημιουργία σταδίου. Στις 3 Νοεμβρίου 1956 κατατέθηκε το νομοθετικό διάταγμα που ανέφερε πως στο χώρο του σταδίου θα ανεγείρονταν και προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου.

Στις 26 Οκτωβρίου 1956 θεμελιώθηκε το στάδιο με τα χρήματα του κληροδοτήματος που ήταν 22 εκατομμύρια δραχμές και τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν έτοιμο για τα εγκαίνια του που έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1960 με την παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Βασιλιά Παύλου, της Βασίλισσας Φρειδερίκης και του Διαδόχου Κωνσταντίνου. Στην εκδήλωση των εγκαινίων μίλησε ο ανιψιός του Λύσανδρος Καυτανζόγλου που ήταν ένας από τους κληρονόμους που είχαν καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή της διαθήκης και της δημιουργίας του γηπέδου.

Στις εξέδρες του μεγαλύτερου σταδίου των Βαλκανίων εκείνη την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 1960 βρέθηκαν 40.000 κόσμος που παρακολούθησαν τους αγώνες στίβου που έγιναν πριν, αλλά και την αναμέτρηση ανάμεσα στην Μικτή Θεσσαλονίκης και την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου που τελείωσε με 1-0 υπέρ της Εθνικής χάρη στο γκολ του Μπέση στο 8ο λεπτό.

INFO
Το Καυτανζόγλειο στάδιο είναι η έδρα του Ηρακλή από το 1960, ενώ ως έδρα το έχουν χρησιμοποιήσει και οι τρεις μεγάλες ομάδες της πόλης. 
Το ρεκόρ εισιτηρίων ανήκει στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και είναι 47.458 στην αναμέτρηση Ελλάδα - Ελβετία 4–1, στις 15 Οκτωβρίου 1969 για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970.
Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που έγινε στο Καυτανζόγλειο είναι ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1973, όπου η Μίλαν νίκησε με σκορ 1–0 την Λιντς.
Έχουν φιλοξενηθεί δύο τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας, το Άρης - ΠΑΟΚ 1–0 το 1970 και το Ολυμπιακός – Άρης 2–0 το 2008.
  
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2016 14:21