Το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στις 31 Μαρτίου 1968 για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ήταν καθοριστικό. Η «Ενωση», η οποία είχε ξανά στον πάγκο της τον προπονητή του πρωταθλήματος του '63, Γένε Τσάκναντι, έδειχνε ικανή να επιστρέψει στην κορυφή, μια και μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν πρώτη με 61 βαθμούς, έναντι 59 των «ερυθρόλευκων». Με νίκη, θα ξέφευγε σημαντικά, ενώ ο Ολυμπιακός, ο οποίος ζούσε πια τη μετά Μπούκοβι εποχή, ο οποίος είχε αποχωρήσει ύστερα από το 1-4 του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ήθελε τη νίκη για να την πιάσει στην κορυφή και να συνεχίσει να ελπίζει στον τρίτο διαδοχικό τίτλο.
Τα πράγματα δεν είχαν αρχίσει καλά για την ΑΕΚ εκείνο το απόγευμα, μια και ο Μίμης Παπαϊωάννου αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην προθέρμανση, αλλά δεν είπε τίποτα σε κανέναν λόγω της σφοδρής επιθυμίας του να παίξει.
Η ΑΕΚ είχε ξανά στον πάγκο της τον προπονητή του πρωταθλήματος του '63, Γένε Τσάκναντι και έδειχνε ικανή να επιστρέψει στην κορυφή, μια και μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν πρώτη με 61 βαθμούς, έναντι 59 των «ερυθρόλευκων».
Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε από τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, οι πόνοι έγιναν αφόρητοι και στο δεύτερο ημίχρονο ο μεγάλος άσος εμφανίστηκε με το πόδι μπανταρισμένο αφού τότε δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές. Η ομάδα του, όμως, έχανε ήδη με 1-0. Στο 27', ο Νίκος Γιούτσος εκτέλεσε από δεξιά φάουλ στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, οι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας Θοδωρής Μανιατέας αδράνησαν και ο Χρήστος Ζαντέρογλου με ωραία κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό.
Τότε ανέλαβε δράση ο Νικολαΐδης. Πρώτα στο 50' ισοφάρισε, μια και δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι ο διαιτητής Ελευθεριάδης τον υποχρέωσε να εκτελέσει δύο φορές το πέναλτι το οποίο είχε κερδίσει τέσσερα λεπτά νωρίτερα ο τραυματίας Παπαϊωάννου από τον Αγανιάν. Η καθυστέρηση στην εκτέλεση οφείλεται στις διαμαρτυρίες των παικτών του Ολυμπιακού, οι οποίοι φώναξαν λίγα λεπτά αργότερα στον Ελευθεριάδη για μία παρόμοια φάση στην περιοχή της ΑΕΚ, όταν ο Φρογουδάκης μάρκαρε τον Γιούτσο. Η σφυρίχτρα, όμως, δεν ακούστηκε και το 1-1 διατηρήθηκε. Μέχρι το 84'.
Ο Κώστας Νικολαϊδης έχει το ρεκόρ σκοραρίσματος στην Α' Εθνική με γκολ επί οκτώ σερί αγωνιστικές - από την 15η έως και την 22η, το οποίο αντέχει μέχρι σήμερα και είναι μάλλον δύσκολο να καταρριφθεί αφού δεν το έσπασε ούτε ο Ντέμης Νικολαΐδης, όταν το ισοφάρισε τριάντα χρόνια αργότερα.
Μία σέντρα του Σκευοφύλακα ανακόπηκε από σώμα αμυνόμενου και η μπάλα έφτασε στον Νικολαΐδη, ο οποίος με δύσκολο γυριστό σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Τζώρτζη. Το 2-1 ήταν γεγονός για την ΑΕΚ, η οποία κράτησε τη νίκη μέχρι τέλους παρότι έπαιζε με τον Παπαϊωάννου «ωσεί παρόντα» και αύξησε την υπέρ της διαφορά στους τέσσερις βαθμούς και έμοιαζε να «αγκαλιάζει» τον τίτλο, οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος.
Το 1968 ήταν γενικότερα η χρονιά του Κώστα Νικολαΐδη, ο οποίος είχε αποκτηθεί το 1965 από τη Σαφράμπολη, ομάδα της ομώνυμης περιοχής της Νέας Ιωνίας, που μεσουράνησε στα '50s που δεν υπάρχει πλέον και είχε ήδη καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Τότε ήταν που σημείωσε και το ρεκόρ σκοραρίσματος επί οκτώ σερί αγωνιστικές (από την 15η, στις 14 Ιανουαρίου έως και την 22η, στις 3 Μαρτίου), το οποίο αντέχει μέχρι σήμερα και είναι μάλλον δύσκολο να καταρριφθεί αφού δεν το έσπασε ούτε ο Ντέμης Νικολαΐδης, όταν το ισοφάρισε τριάντα χρόνια αργότερα. Με 18 γκολ συνολικά, ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ πίσω από τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου που είχε 19, αλλά αναμφίβολα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τίτλου που κατέκτησε τελικά η ομάδα του.
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1968 |
ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1 |
ΣΚΟΡΕΡ: 50' πέν., 84' Νικολαΐδης - 27' Ζαντέρογλου |
ΑΕΚ (Γένε Τσάκναντι): Μανιατέας, Σοφιανίδης, Βασιλείου, Φρογουδάκης, Μπαλλόπουλος, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Σκευοφύλαξ, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Βεντούρης. |
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σούλης Κίνλεϊ): Τζώρτζης, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Αγανιάν, Ν. Σιδέρης, Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Στολίγκας, Γιούτσος, Μποτίνος. |